Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Beregnings- eller håndværkerfejl bag dramatiske tagkollapser

I april kollapsede taget på en ny Netto-butik i Dronningmølle. Det samme skete for to andre supermarkeder, og ifølge fagbladet Ingeniøren kan byggeforskere frygte, at lignende fejl i spærkonstruktionerne kunne involvere yderligere 100 supermarkeder.

.
.
“Der kan ifølge sagens natur jo enten være tale om en fejl i beregningen af tvær-afstivningerne fra spærproducentens side eller en beklagelig udførelsesfejl hos de involverede bygningshåndværkere.”

Sådan kommenterer Anders Christophersen, der er senior konstruktionsingeniør hos AB Clausen A/S, de gådefulde kollaps i spærkonstruktionerne på hidtil tre danske supermarkedsbygninger.

AB Clausen A/S er Danmarks største specialvirksomhed for bærende konstruktioner og har stor rutine i at udføre statiske beregninger på bærende spærkonstruktioner.


Glemmer tværafstivning

“I aktuelle tilfælde i Dronningmølle er der øjensynlig tale om meget lange gitterspær i planketræ, der fremstilles i to dele med en løs top, så de lader sig transportere afsted til byggepladsen.

Spærkonstruktioner i denne størrelsesorden leveres normalt af en spærproducent. Derfor er vi i AB Clausen sædvanligvis ikke direkte involveret i beregningerne – men det burde vi måske med fordel være fremover …,” tilføjer Anders Christophersen.
.

Spærkollaps1


Ingeniøren 19. aug. 2016: Siden 2012 er tagene på tre supermarkeder kollapset, fordi de ikke var afstivet ordentligt. Byggeforskere frygter lignende fejl på flere af omkring 100 supermarkeder med samme type tag.

.
Fagbladet Ingeniøren refererer til indtil flere undersøgelser, der har påvist, hvordan byggebranchen ofte glemmer at udføre den livsvigtige tværafstivning korrekt, når der bruges brede træspær – og især dem, der af transporthensyn leveres med en løs top.

Det sidste var tilfældet i Nettos nyopførte bygning i Dronningmølle, hvor tagkollapset i foråret skete i åbningstiden, men uden at kunder eller personale dog kom til skade


Mangler SBi-anvisning

“En del af miseren kan muligvis skyldes, at der aktuelt ikke findes nogen direkte anvisning for konstruktioner med så store spænd.

Desuden er der tale om en endnu forholdsvis ny måde at levere spærkonstruktioner med løs top på,” siger Anders Christophersen.
.

kollapsNY


“En del af miseren kunne muligvis skyldes, at der aktuelt ikke eksisterer nogen direkte anvisninger for konstruktioner med så store spænd,” siger Anders Christophersen, senior konstruktionsingeniør hos AB Clausen.

..
De største danske dagligvarekæder er nu gået i gang med at tjekke deres bygninger med samme spærkonstruktioner som de tre supermarkedsbygninger, der foreløbig er blevet ramt af dramatiske kollaps.

AB Clausen er specialister i at udarbejde statiske beregninger og dimensionere en lang række forskellige spærkonstruktioner og typer – herunder også til markedets spærleverandører. •

.
Læs mere her
Ing.dk: Risiko for tagkollaps i op til 100 supermarkeder
Gribskovlokalavis.dk: Netto butik kollapsede i åbningstiden 
Abclausen.dk: Hvad er spærberegning 

.

Tilbage til nyheder