Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Helgoland Sauna

Konstruktions- og energirådgivning til sauna

ProjektDet Kolde Gys - Helgoland Sauna
AdresseØresundsstien 1, 2300 København S
BygherreForeningen Det Kolde Gys
Byggesum2.500.000 DKK
RådgivningKonstruktions- og energirådgivning
EntrepriseformHovedentreprise
Dato2015
Areal55 m2

Det Kolde Gys er en vinterbadeforening på Helgoland og har eksisteret siden 1929 med ca. 4600 medlemmer. I januar 2015 indviede foreningen deres nye sauna, som er bygget på Helgolands 600 træpæle: En ny fællessauna med direkte adgang til havbad året rundt og panoramaudsigt til Øresund.
Karakteristisk for saunaen er den krumme 10,5 meter lange træbænk, som er udført med slanke askelister. Bænkens sæder varierer og svinger med radiusser på mellem to og ni meter – i alt er der plads til mere end 50 badegæster på saunabænken.

Arkitekt Daniel Vium fortæller, hvordan det har været vigtigt at skabe en sauna, hvor der er plads til både fællesskab og fordybelse. Målet var, at skabe et rum, hvor man føler sig tilpas, og efter grundig research og dialog med Det Kolde Gys fandt man i fællesskab frem til den rundede, bølgende form. Placeringen ved havet har ydermere været en inspirationskilde, idet saunaens form er skabt med inspiration i de traditionelle bådebyggerier med buede træspanter og uden synlige samlinger, skruer og teknik.

Bæredygtighed et nøgleord

Projekteringen af saunaen, har hele vejen igennem været båret på nøgleord for bæredygtighed idet bygningen er opført i 100% miljørigtige materialer med respekt for de omkringliggende bygninger.

Saunaen er bygget efter det finske saunaprincip, hvor varmen ovenfra mødes med luften fra ovnene og ventileres rundt i rummet. På den måde kan varmen smyge sig rundt i hele rummet og sikre en lige varmefordeling overalt.

Saunaen er energioptimeret med effektiv isolering og genanvendelse af varmen, så energiforbruget reduceres mest muligt.

AB Clausens rolle

I samarbejde med H+ Arkitekter og Logik og Co. fungerede AB Clausen som ingeniørrådgiver på projektet, hvor vi ydede konstruktions- og energirådgivning. Der blev projekteret spændende trækonstruktioner med bl.a. store Azobebjælker. På energidelen har det været en udfordring i forhold til hvilke løsninger, som kunne overholde de høje energikrav og bæredygtigheden.

Referencer

Foreningen Det Kolde Gys, Kirsten Monrad Jensen, mail: dkg@detkoldegys.dk

Vil du vide mere om AB Clausens rolle?

Download referencen