Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Tak til Per Kirkeby

Per Kirkeby regnes som en af vor tids største danske kunstnere og hans værker kan ses flere steder i Danmark og i store dele af verden. AB Clausen har haft fornøjelse af, at projektere ét af hans mange kunstværker

Per Kirkeby var anerkendt billedkunstner, digter, filmmager, billedhugger og geolog. Han blev født i 1938 i København og har siden lavet store projekter over hele verden. Ved sin død stod han som en af de mest betydelige malere og billedhuggere i Europa.

– Per Kirkeby var nok vores generations største maler. Og han er den af hele sin generation, som har fået den største internationale berømmelse. Så det er et stort tab, at han nu er død, siger Bente Scavenius, der er kunsthistoriker, kunstkritiker, forfatter og ven til Per Kirkeby, til TV 2.

Geologi i blodet

Per Kirkebys værker kan ses flere steder i Danmark og i store dele af verden.

Der er for nyligt blevet vist Kirkeby-udstillinger i New York og Paris. Kunsthalle Krems i Østrig forbereder en retrospektiv udstilling i 2018. Og Tate Modern i London har også for nylig erhvervet tre skulpturer af den danske kunstner.

– Han spredte sig på mange felter. Han havde jo sit udgangspunkt i det videnskabelige, men det kunstneriske vandt. Og han blev som maler nok en af de mest indflydelsesrige og betydningsfulde fra 1980’erne og frem til i dag, siger Bente Scavenius.

Selvom de fleste vil huske Per Kirkeby som kunstmaler og skulptør, var han først og fremmest uddannet som geolog fra Københavns Universitet i 1964. Noget han senere har fortalt har gavnet ham i hans arbejde og ikke mindst store interesse for arkitektur.

perkirkeby

AB Clausen har haft fornøjelsen af, at arbejde med et af Per Kirkebys mange kunstværker

Danmarks første akvædukt

Blandt nogle af de mindre kendte værker fra Per Kirkebys hånd er Danmarks første akvædukt, beliggende i Syddjurs Kommune. Akvædukten er 12 meter høj og 56 meter lang og er tænkt sm en anvendelig skulptur med vandløb.

Tilbage i 2016 blev AB Clausen rekvireret til at udarbejde den nødvendige dokumentation til godkendelse og opførsel af kunstværket. Konstruktionen udføres i 14 dobbeltsøjler opført i røde teglsten. Som følge af de store lodrette og vandrette lastpåvirkninger udføres søjlerne som ”efterspændt murværk”, som skal forankres i betonfundamenterne under søjlerne. Konstruktionen skal dimensioneres i flere forskellige scenarier grundet bakkeløbet, hvilket medfører forskellige statiske modeller for søjlerne. AB Clausen 3D-projekterer konstruktionen ved FEM-design modellering for at sikre den bedst mulige materialeudnyttelse og derved økonomi for projektet.

Kilde: TV2