AB Clausen med i Europa-premiere på Statens Museum for Kunst

AB Clausen med i Europa-premiere på Statens Museum for Kunst

Fredag Den 4. november rejste en kæmpemæssig konstruktion sig omkring et flygel på Statens Museum for Kunst i København. 88 pianister indtog installationen under ledelse af japanske Keiji Haino, hvormed publikum overværende intet mindre end en Europa-præmiere.

Podie-konstruktionen, som er projekteret af AB Clausen på foranledning af Statens Museum for Kunst, er konstrueret med det for øje, at kunne bære vægten af ikke mindre end 88 pianister på én og samme tid.

Hovedmanden bag opsætningen er japanske Keiji Haino, der har brugt 40 år på at forberede Miracle som et svar på den verdenskendte komponist John Cages nok mest kendte værk, 4’33” fra 1962: Her sidder pianisten helt stille i 4 minutter og 33 sekunder og tvinger publikum til at lytte til lydene omkring sig. Idéen var at frigøre lyden fra den klassiske musiks konventioner: Alt skulle i princippet kunne være musik.

Som et svar på Cages værk beder Haino sine 88 pianister om at foretage sig en ekstremt disciplineret handling ved flygelet. Hvad sker der, når 88 pianister samles om et flygel på kun 120 centimeter? Med alt hvad det indebærer af skubben og masen, suk og pust? Vil de 88 pianister lykkedes med at ramme een tangent med een finger på præcis samme tidspunkt?

Dette var nogle af de spørgsmål, der stod åbne inden aftenens forestilling på Statens Museum for Kunst forrige fredag. AB Clausens tekniske direktør overværede forestillingen. Det tog intet mindre end halvanden time at realisere Hainos ambitioner, idet alle pianister skulle ramme tangenterne på præcis samme splitsekund. Der måtte således også holdes pauser flere gange undervejes af hensyn til de 88 pianister, der lå mast sammen på AB Clausens podiekonstruktion.

Som det ses på billederne, er størstedelen af vægten fra de 88 pianister koncentreret på de forreste ben af podium-konstruktionen ind mod klaveret, og det var netop det kritiske punkt i forhold til statikken: Dels at disse hårdest belastede ben kunne holde til lasten, dels at det underliggende gulv ligeledes kunne holde til den temmeligt store punktlast fra hvert enkelt ben, uden gennemlokning til kælderen. Også dette lille mirakel lykkedes.

Ifølge Mads Nicolai var det en sjov oplevelse af overvære og hos AB Clausen er vi stolte af, at have været del af en Europa-præmiere.

 

Ref.: Press kit

Se andre nyheder

Tilbage til forsiden