Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

AB Clausen med ekspertudtalelse i omstridt TV2 program

10. februar 2017

I en omstridt serie af programmer på TV2 med titlen ’Danmark mod Østeuropa’ sættes to håndværkerhold, et dansk og et østeuropæisk firma op imod hinanden, for at sammenligne kvaliteten af deres arbejde. I det første program ud af flere på TV2 opstår der en tvist om udførelsen af en tagkonstruktion, nærmere betegnet dampspær.

Hele diskussionen omkring, hvor og hvornår der skal lægges dampspær på et tag, er et varmt emne i byggebranchen. Der er delte meninger, og derfor kan det være svært at finde et endegyldigt svar. Eksperter fra Dansk Byggeri, Statens Byggeinstitut mv. har forskellige holdninger til sagen. På baggrund af tvisten i programmet søger TV2 ekspertråd hos AB Clausen – Rådgivende Ingeniører og specialister i konstruktioner:

– “På pågældende adresse er det AB Clausens klare overbevisning, at der ikke skulle være udført en dampspærre, da konstruktionen ikke ville kunne blive ventileret korrekt, eller dampspærren ville være så kompliceret at udføre, at det ville være tilnærmelsesvist umuligt, at opnå en tilfredsstillende tæthed” – Konstruktionsingeniør, Cand.Polyt., Ammar Al-Temimi

Det er håndværksmæssigt krævende at lave en tæt tilslutning med dampspærren på en allerede eksisterende tagkonstruktion, da der både skal tages hensyn til spær, elinstallationer og kanter. Bliver dampspærren lagt forkert, så den ligger på den kolde side af isoleringen, kan der opstå samme effekt, som når du hælder iskoldt vand i et glas. Der opstår fugt, og det kan give skimmelsvampe og i værste fald råd. Med andre ord, kan det hurtigt blive en dyr og omstændelig proces, hvis taget ikke bliver lagt korrekt fra starten.

Hvilke rettigheder har jeg som forbruger?

Hvad enten svaret er dampspærre eller ej, kan du som forbruger risikere, at stå overfor nogle alvorlige, økonomiske konsekvenser, hvis der opstår råd eller skimmelsvamp i dine tagspær. Hos håndværkets Ankenævn behandler de årligt over 200 klagesager fra boligejere, som har været utilfredse med deres håndværkere, skriver TV2. Opstår der problemer med dine spær, fordi en håndværker enten har lagt dampspærren forkert eller slet ikke har lagt den, kan du ofte først se fejlen efter tre til fem år. Søg derfor altid råd hos fagfolk før du går i gang.

Læs resten af artiklen på TV2 her

Se AB Clausens video om statiske beregninger til tagspær nedenfor.